Welkom op Landgoed Nijenhuis en Westerflier

Bezoekers zijn van harte welkom op Landgoed Nijenhuis en Westerflier. Er zijn verschillende manieren om van de schoonheid, natuur en rust van het landgoed te kunnen genieten. Wel zijn er voor de bezoekers enkele regels waar men zich aan moet houden.

Openstelling op wegen en paden

Het grootste gedeelte van de wegen en paden is opengesteld voor fietsers en wandelaars. Met behulp van borden is duidelijk aangegeven welke paden wel en welke niet toegankelijk zijn. Ook als er voor bepaalde paden sprake is van afwijkende toegankelijkheid (bv. verboden voor fietsers) staat dit ter plaatse aangegeven.

De regels voor openstelling

Zoals gezegd zijn gasten van harte welkom. Wel zijn er om ervoor te zorgen dat het netjes blijft, dat er voldoende rust is e.d. een aantal openstellingsregels. Deze zijn te vinden op de openstellingsborden zoals die aan het begin van veel paden staan.

Routes

Over het landgoed lopen diverse wandel- en fietsroutes. De bekendste is de Zes Kastelen Fietsroute Diepenheim. Andere mogelijkheden zijn de Wandelroute Diepenheim, die over het Nijenhuis gaat, en de Wandelroute Westerflier. Ook het knooppunten fietsnetwerk biedt vele mogelijkheden in de buurt.

Auto’s, motoren en parkeren

Het landgoed is autoluw; op de verharde wegen is uitsluitend bestemmingsverkeer toegestaan, dit geldt vanzelfsprekend ook voor motorfietsen. Een uitzondering wordt gemaakt voor auto’s met een gehandicaptenparkeerkaart. Op het Nijenhuis is een parkeerplaats aan de Goorseweg op de rand van de bebouwde kom van Diepenheim. Op het Westerflier zijn twee parkeerplaatsen: bij café-restaurant De Viersprong aan de Lochemseweg en aan de Deventerdijk. De parkeerplaatsen staan aangegeven op de kaart van het landgoed.

Openstellingsbordje
Overzichtskaart Nijenhuis en Westerflier

Natuurbegraven op Westerflier

Natuurwens

Sinds een aantal jaren biedt Natuurwens u de mogelijkheid uw urn te begraven in een prachtig oud bos op Het Westerflier, vlakbij de historische uitspanning De Viersprong. U bent gegarandeerd van eeuwige grafrust en eeuwigdurend beheer en onderhoud van het bos door onze bosbeheerders. Wilt u de sfeer proeven van het prachtige natuurgebied? Vraag dan een informatieve wandeling aan en de gastheer en gastvrouw van Natuurwens laten u graag de mooiste plekken zien.

> Bezoek de website van Natuurwens voor meer informatie…

> Vraag een informatieve wandeling aan…

Horeca op het Westerflier

De Viersprong

Op het Westerflier staat de bekende uitspanning De Viersprong, die al meer dan 150 jaar bestaat. Dit is de ideale plek om bij te komen van een mooie wandeling of fietstocht. Zelfgemaakte appeltaart en pannenkoeken zijn de specialiteit.

Tegenover De Viersprong ligt Erve De Bakker, een uitstekende logeeraccommodatie met drie appartementen.

Meer in de buurt van Huis Westerflier is de groepsaccommodatie De Pastorale met vier ruime en luxe kamers. 

Buitenplaats Vinckeboom

Buitenplaats Vinckeboom

Net buiten Diepenheim, op Landgoed Nijenhuis, ligt Buitenplaats Vinckeboom. Ruim 8,5 hectare gericht op de natuur, waar wordt gewerkt, verbleven, geoogst, genoten en geleerd. Een plek om te inspireren, het verschil te maken en vooral om te genieten. We hebben Lodges, een kampeerterrein met ruime plekken, een Barn met sanitair en een gemeenschapsruimte, een boomgaard, een moestuin, een bloementuin, een wijngaard en jaarlijks organiseren we een ‘oogst-feest’, Sommar Fest. ​Buitenplaats Vinckeboom is een unieke plek voor iedereen met respect voor de natuur én voor elkaar.

> Bezoek de website van Vinckeboom…

Paden voor fietsen afgesloten

De paden langs de Molenbeek in het parkbos van Nijenhuis en het graspad over de Westerflierse Es en nog enkele andere wandelpaden zijn afgesloten voor fietsers. Dat hebben we helaas moeten doen omdat met name mountainbikes de paden die zorgvuldig als wandelpaden zijn ontworpen veranderden in modderpaden. Ook hebben wij melding gekregen van aanrijdingen van wandelaars en fietsers.

De brede paden op het Nijenhuis en het Westerflier blijven gewoon toegankelijk voor fietsers.

Organisatoren opgelet!

Wilt u een activiteit (zoals een wandel-, fiets- of mountainbiketocht, oldtimer rally, speurtocht of klootschietwedstrijd) organiseren op het landgoed? Dat kan, maar er gelden wel enkele voorwaarden. Om te beginnen gelden op de wegen en paden van het landgoed de zogenaamde openstellingsregels met het bekende daarbij horende groene bordje zoals hiervoor behandeld. Deze regels sluiten aan bij de regels m.b.t. openstelling zoals die in vrijwel heel Nederland van toepassing zijn. Hierbij is het wel van belang te weten dat ze uitgaan van openstelling zonder overleg vooraf voor de individuele bezoekers. Voor groepen is vooraf overleg en toestemming vereist. Het maakt daarbij niet uit of het een commerciële activiteit is of bijvoorbeeld een evenement voor een goed doel.

> Meer over de regels voor groepsactiviteiten (PDF)…