Welkom op Landgoed Nijenhuis en Westerflier
Bezoekers zijn van harte welkom op Landgoed Nijenhuis en Westerflier. Er zijn verschillende manieren om van de schoonheid, natuur en rust van het landgoed te kunnen genieten. Wel zijn er voor de bezoekers enkele regels waar men zich aan moet houden.
Openstelling op wegen en paden

Het grootste gedeelte van de wegen en paden is opengesteld voor fietsers en wandelaars. Met behulp van borden is duidelijk aangegeven welke paden wel en welke niet toegankelijk zijn. Ook als er voor bepaalde paden sprake is van afwijkende toegankelijkheid (bv. verboden voor fietsers) staat dit ter plaatse aangegeven.
De regels voor openstelling

Zoals gezegd zijn gasten van harte welkom. Wel zijn er om ervoor te zorgen dat het netjes blijft, dat er voldoende rust is e.d. een aantal openstellingsregels. Deze zijn te vinden op de openstellingsborden zoals die aan het begin van veel paden staan.
Organisatoren, opgelet!
Wilt u een activiteit organiseren op het landgoed? Dat kan, maar er gelden wel enkele voorwaarden. Hieronder tips en regels voor organisatoren van evenementen zoals wandel-, fiets- of mountainbiketochten, oldtimer rally's, speurtochten of klootschietwedstrijden.
Om te beginnen gelden op de wegen en paden van het landgoed de zogenaamde openstellingsregels met het bekende daarbij horende groene bordje zoals hiervoor behandeld. Deze regels sluiten aan bij de regels m.b.t. openstelling zoals die in vrijwel heel Nederland van toepassing zijn. Hierbij is het wel van belang te weten dat ze uitgaan van openstelling zonder overleg vooraf voor de individuele bezoekers. Voor groepen is vooraf overleg en toestemming vereist. Het maakt daarbij niet uit of het een commerciƫle activiteit is of bijvoorbeeld een evenement voor een goed doel.
Dit betekent dat u vooraf in overleg moet treden met het landgoed als u een evenement organiseert. Landgoed Nijenhuis en Westerflier is voor dit soort activiteiten overgegaan op het systeem van Support for Nature. Dit systeem is ontwikkeld door organisaties als de Atletiekunie, de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie, de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie, de KNBLO Wandelsportorganisatie Nederland, de Nederlandse Toer Fiets Unie, NOC-NSF en organisaties van terreinbeheerders als Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en de Stichting Probos. Op de website www.supportfornature.nl vindt u meer uitleg over dit systeem. Landgoed Nijenhuis en Westerflier heeft gekozen voor dit systeem omdat:
- het ervoor zorgt dat de aanvragen allemaal op dezelfde manier binnen komen en behandeld kunnen worden
- organisaties van evenementen telkens op dezelfde manier de aanvragen bij diverse terreinbeheerders/-eigenaren kunnen indienen
- er op de website van Support for nature allemaal goede tips voor organisatoren van evenementen staan waar ze aan moeten denken (bv. geen routebordjes aan bomen vastmaken met schroeven o.i.d.)
- in overleg de routes zo gekozen kunnen worden dat kwetsbare gebieden vermeden worden
- er op die manier overzicht is wanneer, waar wen wat georganiseerd wordt, dit om bijvoorbeeld te voorkomen dat routes op dezelfde dag door elkaar heen lopen (ook in het belang van de evenementen zelf).
Daarnaast heet het systeem niet voor niets Support for Nature. Het systeem bevat namelijk een mogelijkheid om met de organisatoren af te spreken dat een klein deel van de bijdrage per deelnemer naar de terreinbeheerder gaat voor het onderhoud van de terreinen. Het gaat bij Landgoed Nijenhuis en Westerflier vaak om min of meer symbolische bijdrages die er vooral op gericht zijn bewustwording bij zowel de organisatoren als deelnemers van evenementen dat het onderhoud van een landgoed veel geld kost en daar een (symbolische) bijdrage aan dit onderhoud bij hoort. Organisatoren van evenementen kiezen immers niet voor niets vaak voor routes over landgoederen, maar juist omdat het er zo mooi is. Als we dat zo willen houden is een kleine bijdrage niet meer dan logisch. Support for Nature werkt met een standaard aanvraagformulier dat via de website te downloaden is.
Waterwandeling Nijenhuis

Bij de Dag van het Kasteel op 24 mei 2021 was het thema water. In dat kader is een mooie begeleide wandeling gemaakt over het landgoed Nijenhuis met begin en eindpunt bij de oeroude Diepenheimse watermolen. Albert Schimmelpenninck, de bewoner van het Nijenhuis, vertelt over de belangrijke rol die water speelt bij de watermolen en op het landgoed. U loopt langs de Molenbeek en de gehele wandeling is ongeveer 4 km.
Voor de wandeling heeft u de Spacetime Layers app nodig op uw smartphone. Vervolgens scant u bijgaande QR-code en de rest wijst zich vanzelf.
Veel plezier!
Andere recreatieve routes
Over Landgoed Nijenhuis en Westerflier lopen veel fiets- en wandelroutes, zoals bijvoorbeeld de bekende Zes Kastelen fietsroute. Meer informatie over de routes is te krijgen via Hof van Twente Toerisme.